Bankpakke 2

By   February 9, 2009

Så er den her, bankpakke 2. Selvfølgelig sammen med våset om at “bankpakke 1” har fungert. Det har den ikke, det vil den ikke, og det vil heller ikke bankpakke 2. Den overvåkne leser vil huske at jeg skrev om bankpakke 2 allerede i oktober i fjor. Man trenger ikke være snåsamann for å spå at mer av det samme som skapte krisen, ikke vil løse den.

Krisen er et resultat av usmakelig høyt forbruk finansiert av en kredittflom helt uten sidestykke i historien. Nå er folket og næringslivet belånt til bristepunktet, og kan ikke konsumere hemningsløst som før. Vi har en syk overkapasitet i næringslivet. Våre hjem flommer over av ubrukelig crap som vi trodde ville gjøre oss lykkelige. I stedet må vi løpe raskere og raskere på hamsterhjulet for å få råd til all skiten.

Bankpakke 2 skal hjelpe bankene å få igang utlån igjen. Hvorfor i #*@%# skal vi ha mer kreditt når det var altfor mye kreditt som har lagt grunnen for denne finansielle, økologiske og åndelige katastrofen? Som en gambler som har gått på en smell, vil Kjøpe-Kristin og Jalla-Jens doble innsatsen for å vinne tilbake det tapte. I motsetning til en gambler ved rulletten i Vegas, som har 47% sjanse for å lykkes, har de null håp (*).

Du tenker kanskje: Er dette noe å gnåle over da? 100 milliarder er jo mye mindre enn den første bankpakken. Les denne artikkelen fra Dagens Næringsliv nøye.

Løsningen er todelt, der 100 milliarder skal deles likt i to fond: Statens finansfond og Statens obligasjonsfond. De to fondene blir to selvstendige juridiske enheter. En slik tilførsel gir bankene økte utlånsmuligheter på 500 milliarder kroner.

Den ene halvparten av pengene som skal brukes gjennom banksystemet, 50 milliarder, gir altså bankene mulighet til å låne ut 500 milliarder mer. (Hvis det er et mysterium for deg hvordan 1 krone blir til 10 kr i banken, bør du google etter “Fractional Reserve Banking”) Hvis vi regner med at staten gjør det samme med den andre halvparten av pengene, snakker vi om 1000 milliarder i risiko gjennom denne pakken. Det er halve oljefondet. Den andre halvparten tar krakket i aksjemarkedene seg av.

Så hvis du på noen måte er avhengig av at staten har penger – f.eks ved at du hadde planer om å pensjonere deg en gang eller kunne tenke deg at brannvesen, politi, sykehus, skoler osv. også finnes i framtida – da bør du vurdere om bankpakke 2 er noe for deg. Hvis du vil stanse denne galskapen, send meg en melding under. Hvis ikke kan du gi #*%& i å tigge fra meg når du er arbeidsløs, blakk og trenger en schilling til mat. You had your chance…

(*) Hvilke gode prosjekter er det som ikke får finansiering i dag? Det sies stadig vekk at selv gode prosjekter ikke får låne penger i dagens situasjon. Vis meg prosjektene! De som skriker etter utlån nå, er de samme *&#$%& som har lånt altfor mye allerede, og som trenger mer kreditt for å holde det gående litt lenger. Er det gode prosjekter? Albert Einstein skrev: Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. Man løser ikke et alkoholproblem med mer vodka, ei heller et gjeldsproblem med mer kreditt. Det eneste vi får ut av dagens redningspakker er at vi holder det gående litt lenger. Og så blir fallet enda høyere senere.

2 Comments on “Bankpakke 2

 1. Anders

  Staten lar bankene fortsette med å kaste penger ut av vinduet, og folket elsker dem. Forresten, vet du om det er mulig å se verdien av statens pensjonsfond utland (oljefondet) på løpende bånd? I så fall hvor? Jeg vil se hvor fort vi svir av fremtiden vår.

 2. Jassmonsteret

  Hei, håper du svarer:
  1. Hva mener du med at krakket tar seg av den andre halvparten? At oljefondet synker i verdi til det halve?
  2. Staten låner bare ut 100 milliarder kroner, hvorfor 1000 milliarder i risiko da?
  3. – da bør du vurdere om bankpakke 2 er noe for deg. Har dette noe med risikoen på 1000 milliarder å gjøre?

Comments are closed.