Cars Rob You of Your Time

By   November 1, 2009

I claim that even if you don’t “believe” in global warming, you should ditch the car. I’ve reached this conclusion by calculating the effective speed of driving, vs. the effective speed of biking. This argument was initially made by Ivan Illich in the early 70’s, but I put in numbers for 2009 and my own situation. The effective speed is the time it takes you to travel where you want to go + the time it takes you to earn the money needed to afford that mode of transportation. In the case of the bike, we also subtract some time, since it doubles as physical exercise and you really do need about 30 minutes of moderate physical activity every day to avoid serious health issues down the road.

These are numbers for Ontario, Canada based on CAA’s annual driving costs model and actual marginal tax rates for 2009.

Assuming a cheap-ass car (the Cobalt LT) and a high annual salary of $100K, you need to drive more than 15 900 km a year for a car to make sense. With my own transportation needs of ~10 000 km (a little less, actually), the cheap car will have an effective speed of a meager 23 km/h, while the bike runs at 31 km / h. Clearly I’m getting around at much higher speeds than those sluggish cars.

But if you make $40K / year and drive a Dodge Grand Caravan (the more expensive vehicle in the CAA example) the same distance, you’re humping along at an abysmal 12.3 km / h.

Feel free to copy my spreadsheet and play with your own numbers. And yeah, ditch the car and take an extra day off every week!

Oppdatering: Om du er interessert i norske forhold, kan du se disse i dette regnearket. En norsk lønnstaker med årlig inntekt på 450000 kr jobber ca. 500 timer årlig for å dekke de årlige utgiftene til en medium bensinbil med nypris 349000 kr. Om den årlige reiselengden er 10000 km, er den effektive hastigheten til bilisten 15,6 km/t. Sykkelen er ca. dobbelt så rask, med effektiv hastighet 30,4 km/t.

3 Comments on “Cars Rob You of Your Time

 1. Kristian

  I always had the suspicion, but you provided the math!

  I don’t know how the Canadian public transportation is, but do you have any idea how it would compare to the two other alternatives?

 2. Jassmonsteret

  Interessant. Men dette tar ikke med de gangene du har mye last, som ikke enkelt kan sykles avsted. EN annen ting er at hvis man har bil, reiser man mer og lengre, enn hvis man ikke har bil. Hvis man har bil, kan man kjøre fra Sandefjord til Oslo på et par timer når man vil omtrent, mens ellers må man planlegge for å reise kollektivt.

 3. geir

  Det stemmer at dette ikke tar i betraktning de gangene man har mye last. Hvis dette ofte er tilfelle, må man kanskje bite i det sure eplet og eie en bil. Det finnes også alternativer hvis man ikke trenger lastekapasitet veldig ofte. Eksempelvis kan man leie bil for å kjøre skrot til dynga. Eller man kan få f.eks IKEA til å kjøre det en kjøper hjem.

  Regnestykket for tidsbruk ved sykkel og bil antar ingenting om hvordan turene er distribuert. Vel, er turen lang nok trenger en jo kanskje overnatting og påfyll av mat og drikke. Antar vi at hele ditt årlige transportbehov er én eneste 10000 km tur, er det fortsatt raskere å sykle i 62 dager (8 timer daglig i 20 km/t) enn å jobbe fra januar til april for å få råd til å kjøre en tilsvarende tur (som også vil ta noen dager).

  Men hvis vi vet mer om hvordan turene er distribuert, kan vi finne bedre løsninger. F.eks kan mellomlange reiser slik som til Sandefjord gjøres med tog til lavere total kostnad enn bil og sykkel. For ikke å snakke om lange turer: I går reiste jeg 7000 km på 21 timer til en total kostnad på 3000 kr, med en kombinasjon av drosje, fly og personbil (familie hentet på OSL). Det er ekstremt billig og raskt!

  Det er også sant at man må planlegge for å finne beste mulige transportløsning. Men siden jeg har haugevis av ekstra fridager har jeg også god tid til å planlegge ting.

Comments are closed.